Elämää Alapihassa vuosina 1947-1985
Vuonna 1947 Heikki Bergman avioitui Alapihan tyttären Eini Lukkarisen kanssa. Heikki ja Eini ryhtyivät yhdessä Tuomas Lukkarisen kanssa kehittämään maatilaa. Heikki ja Eini saivat avioliitossaan kaksi tytärtä. Ensimmäinen tytär Aune Inkeri sai elää ainoastaan kolme päivää. Hän syntyi vuonna 1948. Toinen tytär Eini Orvokki syntyi 1950. Synnytyksessä Orvokki selvisi pirteästi maalimaan, mutta Eini menehtyi seuraavana päivänä. Vieraasta työstä lomaa ottanut ja Einin avuksi tullut, Anna Maria joutui muuttamaan suunnitelmiaan ja jäämään hoitamaan Orvokkia pitemmäksi aikaa. Ja niin siinä sitten kävi että Anna ja Heikki avioituivat vuonna 1952. He saivat seitsämän yhteistä lasta: Pirjo Riitta synt. 1953, Veli Pekka synt. 1954, Arja Helena synt. 1956, Maire Anneli synt. 1959. Ellen synt. 1965, kuoli heti hätäkasteen jälkeen, Matti Juhani synt. 1965 ja Marja Leena synt. 1968.
Alkuaikoina toimeentuloa jouduttiin hankkimaan metsätöistä. Tilan miehet ja hevonen olivat talvet savotalla ja kesät menivät maatalouden töissä. Perheen äiti joutui vastaamaan suureiltaosin karjanhoidosta ja lapsista.
Maataloudessa alkoi tapahtua merkittävää kehitystä 1950 luvulla, kun siirryttiin traktori aikakauteen. Talon ensimmäinen traktori oli McCormick 275. Tuohon aikaankin traktorin hankinta oli suuren työn takana. Traktorin hintaan tarvittiin 1000 kuutiota koivuhalkoja. Tilan koneistuksen kehittämisen lisäksi rakennettiin vuonna 1955 uusi navetta. Materiaalina kotona tehdyt sementtitiilet. Alkuun navetassa oli tilaa 10:lle lehmälle, sekä uudistukseen tarvittavalle nuorhellekarjalle. Paikka oli varattu myös kahdelle sialle, hevoselle ja sonniyhdistyksen sonnille. Lisäksi tiloihin kuului karjakeittiö ja sauna. Varustukseen kuului myös Bensiini käyttöinen lypsykone ja vesipumppu. Lypsykone hankittiin vuonna 1959 ja samalla moottorilla voitiin pumputa myös vesi tuhannen litran varastosäiliöön. Säiliöstä vesi meni painovoimallaan lehmien juomakuppeihin. Näillä toimilla saatiin suuri helpotus navettatöihin. Lannanpoisto tapahtui edelleen talikolla, mutta helpotusta siihenkin toi lantalassa oleva pudotus ja lattianrajassa olevat suuret lantaluukut. Korsirehut varastoitiin peltoladoissa ja navetanvintillä. AIV rehun tekoon oli rakennettu torni navetan kupeeseen, jota alkuaikoina myös käytettiin ja käsin täytettiin. Viljan viljely kuului myös osana viljelykiertoon. tänä aikana kehitys kulki sirpistä urakoijan leikkuupuimuriin ja riihestä viljankuivuriin. 1970 luvulla riihi muutettiin viljankuivaamoksi. Kuivaamo oli tyypiltään haloilla lämmitettävä lavakuivuri. Heikki ja Tuomas suorittivat myös rahtikuivausta. Suuri kehitysaskel oli myös pellonraivauksen Caterpillarit jotka useampana kesänä raivasivat uutta peltoa ja kivesivät vanhoja peltolohkoja koneille sopivaksi. Heikki innokkaana traktorimiehenä teki myös paljon konetöitä naapureille. Tilan traktorit olivat kovilla ja niitä jouduttiin uusimaan. Seuraava hankinta oli astetta järeämpi McCormick 414. Siitä siirryttiin jo huomattavasti järeämpään Leyland kantaan. Ensin tuli vuonna 1970 hankittu 344 ja vuonna 1981 ostettiin 702. Joka ominaisuuksiltaan vastasi lähes nyky traktoreita. Kotimaiset Valmetit ja Valtrat tulivat kalustoon 1980 luvun lopussa. Talvi 1970-1971 oli myös merkityksellinen tilan kehittymiselle. Tuona talvena valmistui uusi asuinrakennus ja tilalle saatiin sähköt. Sähköistäminen oli eräs merkittävämpiä tapahtumia tilan historiassa.
Anna ja Heikki sylissä Pirjo ja Pekka
Tuomas Lukkarinen ja Veljensä Pentti pellonlaidalla
Anna ruispellon laidalla 1965
Äiti ja tytär: Helena ja Anna
Orvokki Vapun varsan kanssa luonnonhelmassa 1968
Pekka ja Arja leikkivät pihalla
Pirjo, Matti ja Maire 1968
Tauko elonkorjuussa vuonna 1967. Kuvassa Maire Matti ja Arja
Arja ja Maire leikkimökin edessä. Matti takana kuistilla
Bergmannien perhettä vuonna 1967
Tuomas, Pekka ja Heikki ovat lähteneet kiviä keräämään joskus 1960 luvulla
Marja_Leena
Matti heinäpellolla vuonna 1971 tai 1972.. Taustalla talon traktori Leyland 344
Pirjo on tullut Helsingistä viettämään kesälomaa Pohjoismäelle. Kesän kohokohta!
Bergmannit vuonna 1978
Kotitalon portailla vuonna 1972. Matti, Maire, Arja ja Marja-Leena.
Olohuone "tupa". Kuva otettu 1970 luvun puolivälin jälkeen. Annalle kukkien hoito on aina ollut lähellä sydäntä.
Anna 50 vuotta. Vuonna 1978
Tuomas 50 vuotta. Vuonna 1980
Heikki oli taitava ja innokas käsitöiden harrastaja. Tässä osa hänen tuotannostaan. Anna harrastaa myös aktiivisesti käsitöitä. mm. kuvan pöytäliina on hänen kutomansa. Lisäksi häneltä syntyvät ristipistotaulut, matot, sukat jne. ja posliinin maalaustakin on kokeiltu.
Kantokoukku oli oiva apulainen kivien maasta irrottamisessa
Heinäkuorman haku Halosensuon alaladosta 1980 luvun alkupuoliskolla
Leyland 702 oli traktorina helppo käsiteltävä. Ohjaus tehostettu ja vaihteisto toimi kuin unelma. Voimaa oli suhteessa työkoneisiin aivan tarpeeksi. Kuormassa on lantaa menossa pellolle "patterointiin". Kuva 1980 luvun alkupuolelta. Kuvan perävaunu 8 tonnin Tuhti on edelleen tilalla ja sitä käytetään pienissä ja kevyissä siirroissa.